Rigatoni z parmezanem w sosie z wódką i sucharkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1885
Rigatoni z parmezanem w sosie z wódką i sucharkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu rigatoni
  • 4 sucharki spożywcze
  • świeża bazylia do dekoracji
  • sól
  • Sos:
  • 250 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 50 ml czystej wódki Smirnoff
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • mielony pieprz czerwony
  • mielony pieprz czarny

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać pomidory z puszki, dodać liść laurowy i oprószyć czerwonym pieprzem. Składniki wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego czystą wódkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Wlać do tego śmietanę kremówkę, wsypać tarty parmezan, ponownie wymieszać i dusić do chwili, aż parmezan zacznie się rozpuszczać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i polać tym makaron na talerzu. Gotową potrawę udekorować świeżą bazylią i sucharkami spożywczymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów