Makaron zapiekany z serem fasolą i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1073
Makaron zapiekany z serem fasolą i boczkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu kolanka
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 25 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki tartego sera cheddar
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Fasolę osączyć z zalewy i dodać do makaronu w naczyniu. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i posypać nim składniki w naczyniu. Następnie całość posypać tartym parmezanem oraz serem cheddar. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się obu serów. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy