Pstrąg gotowany na parze z pieczarkami i warzywami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 20 g pieczarek
  • 4 pomidorki cherry
  • 3 łyżki masła
  • 2 sprawione pstrągi
  • 2 liście sałaty
  • 2 cytryny
  • 2 zielone ogórki
  • 1 łyżeczki przypraw do ryb
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa, pieczarki oraz pstrągi umyć i osączyć z wody. Liście sałaty oraz pomidory wyłożyć na talerz. Ogórki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do warzyw na talerzu. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, po czym dodać do nich 1 łyżkę masła, wymieszać, aby masło się rozpuściło i dodać do składników na talerzu. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie sprawione pstrągi oprószyć od wewnętrznej strony szczyptą soli oraz pieprzu i przyprawą do ryb. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki oraz pokrojone w plastry cytryny. Na to nałożyć pokrojone na kawałki masło. Całość zawinąć w folię aluminiową, przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i gotować do miękkości ryb. Kiedy ryby zmiękną ściągnąć je z sita, odwinąć z folii i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko udekorować plastrem cytryny i zielonym koperkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy