Kebab z serem, ryżem, grillowanymi warzywami oraz grzybami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
  • Kebab:
  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Pieczarki pozbawić błony i pokroić na połówki. Pokrojone warzywa i pieczarki nabić na patyczki szaszłykowe, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Upieczone ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, zasypać kurkumą, ugotować na sypko, odparować i dodać do grillowanych składników na talerzu.

Przygotować kebab: ser feta pokroić na małe kawałki i nabić je na patyczki szaszłykowe. Łopatkę wołową zmielić maszynką do mięsa do miski. Po czym dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, mieloną kolendrę, kminek i całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszać, oblepić tym ser feta na patyczkach szaszłykowych, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować z każdej strony do miękkości mięsa.
Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do składników na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy