Grzanki z serem, szpinakiem i sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1640
Grzanki z serem, szpinakiem i sosem czosnkowym
fot. ultrakml / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g twarogu koziego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Sos czosnkowy:
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Następnie kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek z obu stron i wyłożyć na nie twaróg kozi. Składniki oprószyć szczyptą soli, tartym parmezanem i przełożyć na blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż oba sery zaczną się rozpuszczać. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na szpinak na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku wsypać cukier, suszone oregano i szczyptę soli. Składniki zalać jogurtem greckim i dobrze rozmieszać widelcem. Po rozmieszaniu polać po grzankach z serami. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów