Ziemniaki pieczone z parmezanem i pietruszką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1590
Ziemniaki pieczone z parmezanem i pietruszką
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym przełożyć je do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i upiec do miękkości. Następnie natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Upieczone wcześniej ziemniaki przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli, natką zielonej pietruszki, przyprawą do ziemniaków i tartym parmezanem. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż parmezan zacznie się rozpuszczać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów