Burger z pitą, buraczkami sosem chrzanowo-śmietanowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1435
Burger z pitą, buraczkami sosem chrzanowo-śmietanowym
fot. jules:stonesoup/ CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 chlebki pita
  • 2 czerwone buraczki
  • 2 pomidory
  • 2 liścia sałaty lodowej
  • 2 łyżki oleju
  • sol
  • pieprz
  • Burgery:
  • 350 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • Sos:
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory również pokroić w cienkie plastry. Następnie chlebki pita przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund z każdej strony, po czym ściągnąć je z patelni, pokroić na kawałki, przełożyć na talerz, wyłożyć je sałatą oraz pokrojonymi wcześniej pomidorami.

Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski i wbić do niego jajko. Potem czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety i smażyć je z obu stron na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu. Na burgery wyłożyć pokrojone buraczki czerwone.

Przygotować sos: śmietanę kremówkę oraz tarty chrzan przełożyć razem do jednej miski. Potem wsypać do tego cukier i suszony majeranek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze rozmieszać widelcem i wyłożyć na składniki. Wszystko nakryć pozostałymi chlebkami pita.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów