Deser serowo-orzechowo-czekoladowy

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g sera mascarpone
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 250 g herbatników czekoladowych
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 60 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Herbatniki czekoladowe rozkruszyć na drobną miazgę i przełożyć je do miski. Do herbatników wsypać tłuczone orzechy laskowe i wymieszać. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą piane. Do ubitej piany dodać stopniowo po 1 łyżce sera mascarpone i wlać ekstrakt waniliowy. Całość ubić na jednolitą masę. Odpowiedni pojemnik plastikowy wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć na niego 1 warstwę zmiksowanej masy. Masę tę posypać rozdrobnionymi herbatnikami z orzechami. Na to nałożyć kolejną warstwą zmiksowanych składników i znowu całość posypać składnikami z miski. Czynności te powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wtedy wszystko zamrozić w zamrażalniku, po czym wyciągnąć z niego oraz z pojemnika plastikowego i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej masy dodać żółtko, jajka i wymieszać trzepaczką. Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i polać tym składniki na talerzu. Całość pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia czekolady.

0 komentarzy

Podobne przepisy