Crumble z brzoskwinią i lodami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 4 brzoskwinie
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki ciemnego rumu

Opis przygotowania

Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć pestki. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Pokruszyć je na małe kawałeczki, wymieszać w misce z płatkami owsianymi, tłuczonymi orzechami i skropić ciemnym rumem. Całość wymieszać i napełnić tym brzoskwinie. Wszystko przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać z lodami waniliowymi.

0 komentarzy

Podobne przepisy