Tartaletki imbirowo-pistacjowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1491
Tartaletki imbirowo-pistacjowe
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 jajko szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 500 ml śmietany t18 %
  • 50 g cukru
  • 30 g świeżego imbiru
  • 4 żółtka jaj
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 2 mm. Następnie przełożyć je do wysmarowanych masłem foremek.

Przygotować wypełnienie: imbir obrać ze skóry i zetrzeć go na drobnej tarce jarzynowej. Śmietanę przelać do rondla i wlać do niej ekstrakt waniliowy. Wsypać do tego tarty oraz mielony imbir, doprowadzić składniki do wrzenia na średnim ogniu i ściągnąć je z ognia. Żółtka wbić do kubka, wsypać do nich cukier i razem utrzeć do białości. Utarte składniki przelać stopniowo do składników w rondlu i wymieszać drewnianą łyżką, po czym całość przełożyć do ciasta w foremkach.

Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów