Grzanki z karzochami, kaparami i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1528
Grzanki z karzochami, kaparami i parmezanem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 karczochy
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem pokroić je na małe kawałki do miski. Kapary osączyć z zalewy i dodać karczochów w misce. Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę i dodać do składników. Następnie wsypać do tego tarty parmezan, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek i zrumienić je na rozgrzanej patelni z obu stron. Zrumienione ściągnąć z ognia i nałożyć na nie wszystkie składniki z miski. Wszystko udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów