Jagnięcina z soczewicą, parmezanem i melasą z granatów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1805
Jagnięcina z soczewicą, parmezanem i melasą z granatów
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki jagnięcej
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 100 ml melasy z granatów
  • 15 g parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki i przełożyć je do miski. Soczewicę zieloną przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i dodać do pomidorów w misce. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać ciecierzycy z pomidorami. Czosnek zaś przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zeszklić go na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na małe kawałki mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem i przyrumienić je. Następnie wlać do tego melasę z granatów i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać je ze składnikami z miski i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i posypać pokruszonym na małe kawałki parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów