Bakłażany zapiekane z soczewicą, orzechami i sosem chili

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 643
Bakłażany zapiekane z soczewicą, orzechami i sosem chili
jules:stonesou / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 100 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, orzechy pinii i koncentrat pomidorowy. Całość oprószyć mielona kolendra, kminkiem i dusić razem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie brytfankę zalać sosem chili i dodać do niej pokrojone w poprzeczne plastry bakłażany. Na bakłażany wyłożyć wszystkie składniki z soczewicą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do miękkości bakłażanów. Kiedy bakłażany zmiękną, składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

0 komenatrzy