Pappardelle z kiełbasą i sosem pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1501
Pappardelle z kiełbasą i sosem pomidorowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu pappardelle
  • 2 peta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos pomidorowy:
  • 4 pomidory cherry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kopru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron pappardelle przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Kiełbasę śląską pokroić w kostkę i lekko ją zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu na patelni.

Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać zrumienioną wcześniej kiełbasę z patelni, a następnie dodać do tego pokrojone drobno pomidory cherry. Składniki zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem do chwili odparowania połowy wina. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym koprem, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.

Gotową potrawę udekorować natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów