Łosoś z kaszą manną, brokułem, cytryną i rozmarynem

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 715
Łosoś z kaszą manną, brokułem, cytryną i rozmarynem
jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z łososia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki pokrojonej w drobna słomkę skórki cytrynowej
  • 2 cytryny
  • 2 gałązki świeżego rozmaryny
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 brokuł chiński
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rybę oraz warzywa i cytryny umyć i osączyć z wody. Brokuła przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Filety z łososia wysmarować 3 łyżkami oleju, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb, kaszą manna i smażyć do miękkości na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Usmażona rybę ściągnąć z ognia i dodać do brokuła na talerzu. Następie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pokrojona skórkę cytrynową oraz posiekany drobno rozmaryn. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 50 sekund, po czym ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować pokrojona cytryną.

0 komenatrzy