Grzanki z boczkiem, szpinakiem i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1755
Grzanki z boczkiem, szpinakiem i jajkami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić na średnim ogniu, po czym wyłożyć go na talerz. Następnie chleb wysmarować oliwą z oliwek, przełożyć go na kolejną rozgrzaną patelnię i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć go z ognia, wyłożyć na talerz z boczkiem i przełożyć świeżym szpinakiem. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do całości. Wszystko posypać szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendra i sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów