Miecznik w sosie pomidorowo-paprykowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1600
Miecznik w sosie pomidorowo-paprykowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z miecznika
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • pieprz biały
  • sól
  • Sos:
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Filety rybne oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego suszoną kolendrę i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać rybę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do miękkości ryby. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion pokroić w cienkie plastry i dodać do zeszklonej cebuli. Potem pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów