Gruszki pieczone z panna cottą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1666
Gruszki pieczone z panna cottą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 125 g cukru
  • 50 g masła
  • 6 gruszek Bera Hardy
  • 1 szklanka wina deserowego Caluso passito,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Na panna cottę:
  • 100 g serka mascarpone
  • 75 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 szklanki mleka 2 %

Opis przygotowania:

Gruszki umyć i osączyć z wody. Przygotować panna cottę: żelatynę spożywcza zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie śmietanę przelać do rondla, wlać do niej mleko, wsypać cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Potem dodać do tego stopniowo serek mascarpone, aż do wyczerpania składnika i całość mieszać drewnianą łyżką. Po czym składniki ściągnąć z ognia, dodać do tego namoczoną wcześniej żelatynę, dobrze wymieszać i przelać do plastikowych foremek. Składniki w foremkach przestudzić i włożyć do lodówki, aby żelatyna dobrze zakrzepła. Wtedy wszystko wyciągnąć z lodówki, foremek i wyłożyć na talerz. Gruszki pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i przełożyć je do brytfanki. Do gruszek wlać wino deserowe, dodać masło i wszystko zasypać cukrem. Składniki w brytfance wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do panna cotty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów