Kalmary z brukselką, szalwią i pastą harissa

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g mrożonych pokrojonych kalmarów
  • 250 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty harissa
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kalmary rozmrozić. Brukselkę oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Następnie brukselkę obrać z wierzchnich liści, pokroić na połówki, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać kalmary, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Dodać do tego ugotowaną wcześniej brukselkę, liście szałwii oraz pastę harissa. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy