Szaszłyki z miecznika, rozmarynu i cukinii

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g filetów z miecznika
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 młoda zielona cukinia
  • Marynatę:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Filety rybne, cukinię oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wyłożyć do miski. Następnie zalać go oliwą z oliwek, sosem sojowym, zasypać mielonymi migdałami, orzechami laskowymi i sezamem. Potem dodać do tego pokrojoną na kawałki rybę, całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić sokiem cytrynowym, wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i razem z pokrojoną wcześniej cukinią nabić na patyczki szaszłykowe. Wierzch szaszłyków przybrać gałązkami świeżego tymianku. Po czym wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości ryby.

0 komentarzy