Bakłażan pieczony w pomidorach z orzechami i szynką

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g orzeszków pinii
  • 15 g wędzonej szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić w podłużne plastry o grubości 2 cm. Plastry ponacinać krzyżowo i przełożyć je do brytfanki. Szynkę pokroić na małe kawałki i nałożyć je na pokrojone bakłażany w brytfance. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz orzeszkami pinii. Wymieszane składniki przelać do bakłażana z szynką. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną kolendrą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do miękkości bakłażana. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

0 komentarzy

Podobne przepisy