Ricotta pieczona z pomidorami, szpinakiem i parmezanem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g sera ricotta
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ser ricotta przełożyć na tackę. Pomidory oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Następnie jajko wbić do kubka, wsypać do niego suszony tymianek, płatki chili, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami wysmarować ser na tacce i nakryć go pokrojonymi wcześniej pomidorami. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°Ci i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Potem czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do czosnku dodać szpinak, wsypać tarty parmezan i doprawić do smaku przyprawami. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę i nałożyć je na upieczony ser z pomidorami.

0 komentarzy

Podobne przepisy