Jaja w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1558
Jaja w sosie pomidorowym
fot. Jeffrey Beall / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów
  • 20 g oleju
  • 20 g mąki
  • 4 jaja
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka cukru

Opis przygotowania:

Jaja ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i rozgotować w niewielkiej ilości wody. Po rozgotowaniu przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę zrumienić na oleju na małym ogniu, rozprowadzić wodą i zagotować. Do mąki dodać przetarte pomidory, liść laurowy, goździka i gotować około 20 minut. Powstały sos dosłodzić do smaku. Jajka ułożyć na talerze, zalać sosem i podawać na gorąco.

0 komenatrzy

Podobne przepisy