Kaczka w figami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1300
Kaczka w figami i orzechami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g łuskanych orzechów włoskich
  • 6 dojrzałych fig
  • 3 łyżki oleju
  • 2 udka z kaczki
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz figi umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście, skropić sokiem cytrynowym i wyłożyć na talerz. Potem dodać do tego natkę zielonej pietruszki, orzechy włoskie i przekrojone figi. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego udka z kaczki. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonego tymianku i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu, po czym gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów