Grzanki z sardynkami z przyprawą Dukkah

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g sardynek w oleju
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 łyki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • pęczek rukwi wodnej
  • Przyprawa Dukkah:
  • 250 g sezamu
  • 100 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 100 łuskanych nasion słonecznika
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Rukiew wodną oraz cytrynę umyć i osączyć z wody. Kromki chleba pszennego wysmarować oliwą z oliwek i zrumienić je z obu stron na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Sardynki osączyć z oleju i wyłożyć na zrumienionym wcześniej chlebie.

Przygotować przyprawę Dukkah: tłuczone orzechy laskowe oraz ziarna łuskanego słoneczniku przesypać razem na jedną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć składniki z patelni i przełożyć do moździerza. Następnie wsypać do tego mielone nasiona kolendry, kminek i bułkę tartą. Całość ubić tłuczkiem, po czym wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na grzanki z sardynkami. Potem wszystko udekorować rukwią wodną i przekrojoną cytryną.

0 komentarzy

Podobne przepisy