Grzanki z sardynkami z przyprawą Dukkah

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1683
Grzanki z sardynkami z przyprawą Dukkah
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g sardynek w oleju
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 łyki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • pęczek rukwi wodnej
  • Przyprawa Dukkah:
  • 250 g sezamu
  • 100 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 100 łuskanych nasion słonecznika
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rukiew wodną oraz cytrynę umyć i osączyć z wody. Kromki chleba pszennego wysmarować oliwą z oliwek i zrumienić je z obu stron na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Sardynki osączyć z oleju i wyłożyć na zrumienionym wcześniej chlebie.

Przygotować przyprawę Dukkah: tłuczone orzechy laskowe oraz ziarna łuskanego słoneczniku przesypać razem na jedną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć składniki z patelni i przełożyć do moździerza. Następnie wsypać do tego mielone nasiona kolendry, kminek i bułkę tartą. Całość ubić tłuczkiem, po czym wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na grzanki z sardynkami. Potem wszystko udekorować rukwią wodną i przekrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów