Pigwy gotowane z nadzieniem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 350 ml soku z młodych winogron
  • 200 g cukru
  • 150 g tłuczonych migdałów
  • 150 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 150 ml płynnego miodu lipowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 g rodzynek
  • 4 pigwy
  • 4 suszone goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Pigwy umyć, osączyć z wody, przekroić je na połówki i ostrym nożem usunąć gniazda nasienne. Przekrojone pigwy przełożyć do rondla, zalać je sokiem z młodych winogron, sokiem pomarańczowym, miodem lipowym, zasypać cukrem oraz cynamonem. Potem dodać do tego liście laurowe, suszone goździki, wsypać tartą skórkę cytrynową, pomarańczową i gotować do miękkości owoców. Kiedy pigwy zmiękną, całość ściągnąć z ognia, pigwy wyłożyć na talerz. Następnie posypać je tłuczonymi migdałami, orzechami oraz wcześniej pokrojonymi rodzynkami, po czym wszystko zalać zalewą z gotowania.

0 komentarzy

Podobne przepisy