Gruszki pieczone w winie i syropie klonowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2370
Gruszki pieczone w winie i syropie klonowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 gruszki faworytki
  • 4 suszone goździki
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. i przełożyć do brytfanki. Wino wytrawne przelać do rondla, wlać do niego syrop klonowy, sok pomarańczowy, po czym wsypać mielony cynamon i rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami zalać gruszki w brytfance, dodać do tego suszone goździki i całość nakryć folią spożywczą. Następnie wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, usunąć folię i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów