Parówki w puree ziemniaczanym w sosie cebulowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 parówki drobiowe
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • sól
  • pieprz
  • Puree:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu Worcestershire

Opis przygotowania

Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło, wlać mleko, po czym razem ubić na jednolitą masę i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać olej arachidowy na patelni i dodać do niego parówki drobiowe. Parówki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać sos Worcestershire, ocet balsamiczny i wsypać cukier brązowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić na średnim ogniu do czasu, aż składniki zbrązowieją. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy