Burgery z pitą i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1436
Burgery z pitą i warzywami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 chlebek pita
  • 1 czerwony burak
  • sól
  • pieprz
  • Burgery:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Buraka czerwonego przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał, ugotować ze skóra do miękkości i odcedzić. Potem obrać go ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pitę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę z obu stron. Następnie ściągnąć z ognia, podzielić na pół i wyłożyć na talerz. Nałożyć na niego liście salaty oraz pokrojone wcześniej pomidory

Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego bułkę tartą. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszklone składniki dodać do mięsa z bułką tartą. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, po czym wbić do tego jajko i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Na na gotowe burgery nałożyć plastry buraka czerwonego i wszystko oprószyć pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów