Warzywa grillowane z puree z fasoli i orzechów

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 zielona, młoda cukinia
  • pęczek świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • Puree:
  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Opis przygotowania

Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na tackę aluminiową od grilla. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej wcześniej cebuli. Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry i dodać do składników na tatce aluminiowej. Pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli, pieprzu, skropić oliwą z oliwek i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienione ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.
Przygotować puree: fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Wsypać do niej mielone orzechy laskowe i dodać obrany ze skóry czosnek. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku przyprawami i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do całości, a wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy