Kluski ziemniaczane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1988
Kluski ziemniaczane
fot. Geoff Peters 604 (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 12 dag mąki
  • 1-2 jajka
  • 2 dag tłuszczu do gotowania
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, odcisnąć, wymieszać z mąką i jajkami, doprawić do smaku. Metalową łyżką formować podłużne kluski, kłaść na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, ugotować. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć.

Autor: plateau

1 komentarz

pychota najlepsze kluski na swiecie

Podobne przepisy