Dynia pieczona z soczewicą i śmietaną

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g miąższu dyni
  • 300 g soczewicy w zalewie
  • 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Miąższ z dyni pokroić w plastry o grubości 2 cm, przełożyć je na blachę do pieczeni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać osączoną z zalewy soczewicę, po czym dodać do niej pastę sezamową. Składniki doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do dyni na talerzu. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej kolendry i polać kwaśną śmietaną.

0 komentarzy

Podobne przepisy