Dynia pieczona z soczewicą i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 756
Dynia pieczona z soczewicą i śmietaną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu dyni
  • 300 g soczewicy w zalewie
  • 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Miąższ z dyni pokroić w plastry o grubości 2 cm, przełożyć je na blachę do pieczeni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać osączoną z zalewy soczewicę, po czym dodać do niej pastę sezamową. Składniki doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do dyni na talerzu. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej kolendry i polać kwaśną śmietaną.

0 komenatrzy

Podobne przepisy