Grissini z sardelą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 855
Grissini z sardelą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka soli morskiej
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 8 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 250 g wędzonej sardeli
  • 6 oliwek zielonych w zalewie
  • 1,5 łyżki mielonego kopru
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże z cukrem przesypać do kubka, zalać letnią wodą i rozmieszać łyżeczką. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, oliwę z oliwek i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na równe kawałki i rozwałkować na grubość 1 mm.

Przygotować farsz: wędzoną sardelę przełożyć do miski i wsypać do niej tartą skórkę cytrynową oraz mielony koper. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, zalać oliwą z oliwek i rozdrobnić widelcem.
Rozdrobnione składniki nałożyć na rozwałkowane wcześniej kawałki ciasta, po czym wszystko razem zawinąć w rulony i posypać sola morską.

Zawinięte składniki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do kubka.

0 komenatrzy

Podobne przepisy