Fasola z czosnkiem, orzechami, chlebem i rozmarynem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1731
Fasola z czosnkiem, orzechami, chlebem i rozmarynem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów ziemnych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • chleb pszenny
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę oraz rozmaryn umyć. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tłuczone orzechy ziemne, suszone płatki chili oraz połamany na małe kawałki rozmaryn. Składniki wymieszać, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Całość oprószyć bułką tartą, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i podawać z chlebem pszennym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów