Fasola z jajecznicą, cebulą i truflami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1499
Fasola z jajecznicą, cebulą i truflami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonej fasoli szparagowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 plastry czarnej trufli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę umyć, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym razem z ugotowaną wcześniej fasolą smażyć na rozgrzanym maśle przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę szczyptę soli, pieprzu i roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości na talerzu. Wszystko udekorować plastrami czarnej trufli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów