Casarecce z brokułem, parmezanem i orzechami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g makaronu casarecce
  • 20 g orzeszków pinii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 brokuł
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Brokuła umyć, pokroić w różyczki, przełożyć do ronda, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Makaron przesypać do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i wsypać do niej orzeszki pinii. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim, po czym dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz brokuła. Składniki wymieszać, a następnie zalać śmietaną i posypać tartym parmezanem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i podawać z pszennym chlebem.

0 komentarzy

Podobne przepisy