Sałatka z jajek, orzeszków i oliwek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1360
Sałatka z jajek, orzeszków i oliwek
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 80 g zielonych oliwek bez pestek w zalewie
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka przyprawy Sumak
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać do miski. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić je w kostkę i dodać do miski z natką. Wsypać do tego orzeszki pinii. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i wymieszać. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Dwa obrane jajka pokroić w drobną kostkę, a dwa pozostałe pozostawić w całości i razem dodać do sałatki. Wszystko oprószyć mieloną, słodką papryką oraz przyprawą sumak..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów