Buraczki z gruszkami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1755
Buraczki z gruszkami i serem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g sera feta
  • 4 czerwone buraczki
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 gruszki faworytki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki czerwonego octu
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz gruszki umyć i osączyć z wody. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je w cienkie plastry i dodać do buraczków w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko zalać czerwonym octem, oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odcedzić z nadmiaru zalewy i dodać do tego ser feta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów