Sałatka z buraczków, soczewicy i sera

wd2005

Autor:

Przepisów: 3584

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 200 g sera ricotta
  • 10 małych, czerwonych buraczków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Soczewice przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miski. Buraczki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i dodać do ugotowanej wcześniej soczewicy. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników w misce. Następnie całość skropić octem balsamicznym, oliwą z oliwek, wymieszać i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ser ricotta i wszystko oprószyć szczyptą mielonego pieprzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy