Sernik z bakaliami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2493
Sernik z bakaliami

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Na masę serową:
  • 75 dag serka homogenizowanego
  • 6 jajek
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 1 łyżka kaszy manny
  • skórka otartej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru i cukru waniliowego zagnieść kruche ciasto, a następnie włożyć je do lodówki. Serek homogenizowany wyłożyć na sitko, by ściekła z niego serwatka, kiedy ścieknie serek przełożyć do naczynia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i wlać do odcedzonego serka homogenizowanego, delikatnie mieszając. Do serka dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, skórkę z otartej cytryny i sok z cytryny. Dodać do tego rodzynki, suszone morele pokrojone w kostkę. Masło roztopić w rondelku i wlać do całości. Wszystko dobrze wymieszać, aż powstania masa serowa. Z białek, szczypty soli i reszty cukru pudru ubić pianę i połączyć ją z masą serową. Wyciągnąć ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić nim dno tortownicy, czy innej blachy do pieczenia. Na ciasto ułożyć masę serową, wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze do 180 stopni. Upieczony sernik można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem waniliowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów