Cukinia ze spaghetti, żółtkiem i parmezanem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona, młoda cukinia
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania

Cukinię oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Żółtko jajka przełożyć do kubka, wsypać do niego tarty parmezan i dokładnie rozmieszać widelcem. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej cukinie i bazylię. Oba składniki oprószyć szczyptą soli i smażyć średnim ogniu do chwili, aż cukinia się zeszkli. Wtedy dodać do tego ugotowany makaron i wlać rozmieszane żółtko z parmezanem. Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy