Cukinia ze spaghetti, żółtkiem i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2835
Cukinia ze spaghetti, żółtkiem i parmezanem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona, młoda cukinia
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Cukinię oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Żółtko jajka przełożyć do kubka, wsypać do niego tarty parmezan i dokładnie rozmieszać widelcem. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej cukinie i bazylię. Oba składniki oprószyć szczyptą soli i smażyć średnim ogniu do chwili, aż cukinia się zeszkli. Wtedy dodać do tego ugotowany makaron i wlać rozmieszane żółtko z parmezanem. Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów