Ciastka piernikowe z serem, miodem i figami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 150 ml płynnego miodu lipowego
  • 4 dojrzale figi
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, cukrem, szczyptą soli i kakao. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy, dodać żółtko jajka i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zagnieść je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć szklanką krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i przestudzić. Następnie nałożyć ser ricotta, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki figi i polać płynnym miodem lipowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy