Jagnięcina z groszkiem cukrowym i warzywami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g jagnięciny z kością
  • 300 g cieciorki
  • 30 g groszku cukrowego w łupinie
  • 6 łyżek oleju
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka solu cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie mięso podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości na średnim ogniu. Kiedy zmięknie, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej cieciorkę, kalafiora, po czym oba składniki skropić sokiem cytrynowym, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Groszek cukrowy pozbawić końcówek i dodać go do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy