Deser imbirowy z lodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1571
Deser imbirowy z lodem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Masło stopić w rondlu na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i wsypać do niego świeżo starty imbir oraz cukier brązowy. Wbić do tego jajka, wsypać mąkę, całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć do małych foremek do ciasta, zawinąć aluminiową folią, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i nałożyć lody waniliowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów