Kiełbasa pieczona w warzywach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1864
Kiełbasa pieczona w warzywach
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 kiełbasy śląskie
  • 2 kiełbasy białe
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kg pietruszki (korzeń)
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, przełożyć do brytfanki i dodać do niej pokrojoną wcześniej pietruszkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w brytfance. Całość oprószyć suszonym rozmarynem, tymiankiem i dodać do tego kiełbasę białą oraz śląską. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, zalać bulionem warzywnym i piec do chwili, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów