Makaron z boczkiem, fasolą, serem i winem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3403

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g makaronu (krótkie rurki)
  • 300 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 15 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry parmezanu
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wlać wino wytrawne, dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki na patelni dusić do chwili, aż połowa wina odparuje. Wtedy dodać do tego fasolę wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli, dokładnie wymieszać i dusić przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć na nie plastry parmezanu.

0 komentarzy

Podobne przepisy