Falafel z hummusem, pitą i kuskusem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 chlebki pita
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 szklanka kuskusu
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Hummus:
  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • Falafel:
  • 400 g cieciorki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego, kolorowego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 cebula

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cieciorkę przełożyć do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Chlebki pita przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je po 40 sekund z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.

Przygotować hummus: osączoną wcześniej ciecierzycę przesypać do miksera i dodać do niej pastę sezamową. Następnie do składników w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wlać sok cytrynowy, oliwę z oliwek i miksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na chlebki pita na talerzu.

Przygotować falafel: ugotowaną wcześniej cieciorkę przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do miski i dodać do niej natkę zielonej pietruszki oraz obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość oprószyć szczyptą soli, mielonym, kolorowym pieprzem, kminkiem, kolendrą, kardamonem i wsypać do tego mąkę. Wszystko wyrobić ręcznie i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Smażyć je na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego kuskusu dodać posiekaną natkę zielonej pietruszki oraz migdały, wymieszać i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy