Dżem malinowo-rabarbarowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg malin
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej

Opis przygotowania

Maliny oraz rabarbar umyć i osączyć z wody. Rabarbar obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i przełożyć do rondla z grubym dnem. Następnie wsypać do niego tartą skórkę pomarańczową, 1 szklankę cukru i smażyć na małym ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać do tego maliny, całość zasypać pozostałym cukrem i smażyć do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć do słoika, dobrze go zamknąć, przełożyć do rondla zalanego do połowy wodą, zagotować, wyciągnąć z wody i trzymać w temperaturze pokojowej.

0 komentarzy

Podobne przepisy