Ricotta zapiekana z pomidorami, orzechami i bazylią

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g sera ricotta
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki koktajlowe pokroić w cienkie plastry. Ser ricotta podzielić na porcje i przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Bazylię drobno posiekać, wymieszać z mielonymi orzechami laskowymi i nałożyć na ser na blasze do pieczenia wraz z pokrojonymi pomidorami. Wszystko skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż pomidorki zaczną się kurczyć. Wtedy całość wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy