Ricotta zapiekana z pomidorami, orzechami i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2351
Ricotta zapiekana z pomidorami, orzechami i bazylią
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g sera ricotta
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki koktajlowe pokroić w cienkie plastry. Ser ricotta podzielić na porcje i przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Bazylię drobno posiekać, wymieszać z mielonymi orzechami laskowymi i nałożyć na ser na blasze do pieczenia wraz z pokrojonymi pomidorami. Wszystko skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż pomidorki zaczną się kurczyć. Wtedy całość wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów