Marchew z tofu i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1653
Marchew z tofu i pomidorami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jedwabistego tofu
  • 300 g pomidorów z puszki
  • 6 marchewek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skory, pokroić w ćwiartki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić razem przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie tofu zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do duszonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić jeszcze pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do marchwi na talerzu. Wszystko posypać listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów